(Shrek; 2001)

15 grudnia 2013
stopień trudności: średni
czas wykonania: 2-3 dni (łącznie z czasem suszenia)
Potrzebne będą:
- masa solna (przepis znajduje się w zakładce "Przegląd technik")
- kakao
- patyczki do szaszłyków
- foremki do pierniczków
- biała farba
- wałek
- pędzel
- piekarnik
- deseczka lub kawałek papieru

Sposób wykonania:
1. W masie solnej robimy dołek i wsypujemy do niego łyżeczkę kakao (można więcej, wtedy ciasto będzie ciemniejsze). Następnie ugniatamy, aż masa solna będzie jednolicie brązowa.
2. Na deseczce lub kawałku papieru rozwałkowujemy masę, aby miała ok 1-1,5 cm grubości.
3. Wycinamy pierniczki za pomocą foremek, a następnie w każdy z nich wbijamy patyczek (najlepiej ostrym końcem).
4. Nagrzewamy piekarnik do 70-80°C i suszymy wyroby przez ok. 12-14 godzin. (można to robić z przerwami).
5. Po wysuszeniu, malujemy pierniczki białą farbą, aby wyglądały jak lukrowane i dekoracja gotowa.
Do pobrania:
W kolejnym tutorialu: Dzwoneczki
ok XD fajne
OdpowiedzUsuń