Niejadalne pierniczki


 "You can't catch me, I'm the Gingerbread Man!"
                                                                                                                                 (Shrek; 2001)

Pewnie nikogo nie zaskoczę kolejnym świątecznym tutorialem, bo w końcu grudzień to miesiąc świątecznego szaleństwa i pomysłów na dekoracje można znaleźć multum. W związku z tym, że masa solna jest bardzo wdzięcznym materiałem plastycznym, postanowiłam użyć jej do wykonania piernikowych ozdób doniczkowych. Uwaga! Tutorial skrajnie niebezpieczny dla rodzinnych łasuchów, bo mogą sobie przez przypadek połamać zęby. Dlatego lepiej ich uprzedzić, że mamy zamiar wykonać tego typu ozdoby ;).

15 grudnia 2013               

stopień trudności: średni
czas wykonania: 2-3 dni (łącznie z czasem suszenia)

Potrzebne będą:
  • masa solna (przepis znajduje się w zakładce "Przegląd technik")
  • kakao
  • patyczki do szaszłyków
  • foremki do pierniczków
  • biała farba
  • wałek
  • pędzel
  • piekarnik
  • deseczka lub kawałek papieru
Sposób wykonania:


1. W masie solnej robimy dołek i wsypujemy do niego łyżeczkę kakao (można więcej, wtedy ciasto będzie ciemniejsze). Następnie ugniatamy, aż masa solna będzie jednolicie brązowa.

2. Na deseczce lub kawałku papieru rozwałkowujemy masę, aby miała ok 1-1,5 cm grubości.


3. Wycinamy pierniczki za pomocą foremek, a następnie w każdy z nich wbijamy patyczek (najlepiej ostrym końcem).


4. Nagrzewamy piekarnik do 70-80°C i suszymy wyroby przez ok. 12-14 godzin. (można to robić z przerwami).

5. Po wysuszeniu, malujemy pierniczki białą farbą, aby wyglądały jak lukrowane i dekoracja gotowa.

Do pobrania:
- Wersja do wydrukowania (pdf)

I kolejna świąteczna piosenka do słuchania:



 W kolejnym tutorialu: Dzwoneczki

1 komentarz:

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...